ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Κινητρό μας η εμπιστοσύνη σας ! σκοπός μας η άψογη συνεργασια και η ειλικρινεια με τους πελατες μας.

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Λεξικό υφασμάτων




 ΥΦΑΣΜΑΤΑ


Ο παρακάτω πίνακας  περιέχει   της  ποιότητες  αλλά και  της ονομασίες των  υφασμάτων  που  σας  προσφέρουμε  από  το  κατάστημα μας  
Για  να  ξέρετε  τι θα  χρησιμοποιήσετε  
 για το ράψιμο των ενδυμάτων σας



ΑΓΚΟΡΑ
Αγκορά ονομάζεται το μαλλί του κατοικίδιου κουνελιού ράτσας αγκορά Είναι ιδιαίτερα χνουδωτό και πολύ απαλό. Λόγω των θερμαντικών του ιδιοτήτων έχει ευεργετικά αποτελέσματα στις ρευματοπάθειες.  
ΑΣΕΤΑΤ
Χημικές ίνες με φυτική βάση. Λόγω του ότι η ποιότητα του ασετάτ μοιάζει με αυτή του μεταξιού, χρησιμοποιείται συνήθως για ντελικάτα εσώρουχα, για φορέματα, για πουκαμίσες και για όλες τις φόδρες. Τα υφάσματα από ασετάτ δεν τσαλακώνουν και δεν μαζεύουν στο πλύσιμο.
ΑΛΠΑΚΑ
Αλπακά είναι το μαλλί του λάμα (προβατοκάμηλου) της Νοτίου Αμερικής. Το μεταξένιο του τρίχωμα διακρίνεται για την ιδιαίτερα λεπτή και απαλή υφή του. Το μαλλί αλπακά χρησιμοποιείται πρωτίστως για πλεκτά υψηλής ποιότητας.
ΒΑΜΒΑΚΙ
Το βαμβάκι αποτελεί κλωστική ινώδης ύλη που προέρχεται από το χνούδι του υποτροπικού θάμνου βαμβακιά.
Το αγνό βαμβάκι είναι εξαιρετικά απορροφητικό, ανθεκτικό και επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει. Τα βαμβακερά ενδύματα πλένονται στο πλυντήριο συνήθως χωρίς πρόβλημα.
ΒΑΜΒΑΚΙ ΣΤΡΕΤΣ
Ο υψηλής ποιότητας συνδυασμός των ινών του βαμβακιού - γνωστού για την άνεση στο φόρεμα - και των ινών ελαστίνης - που δίνουν ελαστικότητα - έχει ως αποτέλεσμα την τέλεια εφαρμογή στο σώμα και τη μακρόχρονη διατήρηση της φόρμας του ενδύματος.
ΒΕΛΟΥΔΟ ΤΥΠΟΥ ΒΕΛΟΥΤΕ
Το βελουτέ έχει όλα τα χαρακτηριστικά του κλασικού βελούδου συν τη μοντέρνα, ανάγλυφη όψη, η οποία επιτυγχάνεται με το σιδέρωμα ή την πίεση του χνουδιού του βελούδου έτσι ώστε να σχηματίζονται διάφορα ανάγλυφα σχέδια επί της επιφάνειας του υφάσματος.
ΒΕΛΟΥΤΕ ΤΥΠΟΥ ΒΕΛΟΥΡ
Κατασκευάζεται κατά κανόνα από βαμβάκι, βισκόζη ή από άλλες απαλές συνθετικές ίνες. Είναι ελαστικό με βελούδινη, απαλή υφή και προσαρμόζεται σε κάθε κίνηση. Αποτελεί αγαπημένη ποιότητα για ρούχα που φοριούνται μέσα στο σπίτι και για πρακτικά παιδικά ρούχα.
 
ΒΙΣΚΟΖΗ (VISKOSE)
Η βισκόζη είναι υλικό που προέρχεται από την κατεργασία της κυτταρίνης (το αρχικό υλικό είναι ξύλο οξιάς ή πεύκου ή βαμβάκι, ακατάλληλο για γνέψιμο) και χρησιμοποιείται για την κατασκευή ελαφρών υφασμάτων που αγκαλιάζουν το σώμα. Ενδύματα από βισκόζη πλένονται στους 30 βαθμούς Κελσίου στο πλυντήριο, στραγγίζονται ελαφρά ή καθόλου και τοποθετούνται βρεγμένα για στέγνωμα. Πάντοτε όμως πρέπει να λαμβάνονται υπ΄ όψιν οι οδηγίες περιποίησης που αναγράφονται στην ετικέτα του ρούχου. 
ΔΕΡΜΑ
Κατεργασμένο πετσί ζώου, συνήθως μοσχαριού, προβάτου, κατσικιού ή χοίρου 
(= Porc).Για τα δερμάτινα μπουφάν, πουκάμισα και μπλούζες χρησιμοποιείται συνήθως δέρμα νάππα (γενικός όρος για όλα τα είδη δερμάτων με λεία, κάποιες φορές ελαφρώς γυαλιστερή επιφάνεια) ή δέρμα βελούρ (επιφάνεια με βελούδινη αφή).
Ποτέ μην καθαρίζετε δέρματα με οξέα καθαρτικά και μην τα εκθέτετε σε έντονη ακτινοβολία. Ακόμη δεν πρέπει ποτέ να εκτίθεται υγρό δέρμα προς στέγνωμα σε ζέστη, αλλά αφού προηγουμένως προσαρμοστεί σε κρεμάστρα κατάλληλη για τη διατήρηση του σχήματός της, να τοποθετείται για στέγνωμα σε θερμοκρασία δωματίου. Τα δερμάτινα ενδύματα σιδερώνονται σε θερμοκρασία που προβλέπεται για τα μάλλινα, από την ανάποδη πλευρά τους και πάντα εφόσον έχει τοποθετηθεί προηγουμένως κάποιο πανί σιδερώματος επάνω τους . Έχετε ακόμη υπ' όψιν σας ότι από τα καθίσματα αυτοκινήτου- εάν δεν έχουν τοποθετηθεί σε αυτά προστατευτικά καλύμματα, μπορεί λόγω της μεγάλης τριβής και της θερμότητας που αναπτύσσεται κατά την οδήγηση, να ξεβάψει το δερμάτινο ρούχο στα σημεία που πιέζεται στο κάθισμα.
ΔΕΡΜΑΤΙΝΗ (Απομίμηση του φυσικού δέρματος)
Είναι πολύ της μόδας. Οι απομιμήσεις δερμάτων είναι πολύ απαλές έχουν λεία επιφάνεια και συχνά πλένονται στο πλυντήριο. Παρακαλούμε να λαμβάνετε υπ΄ όψιν σας πάντοτε τις οδηγίες περιποίησης. 
ΔΕΡΜΑ ΑΝΙΛΛΙΝ
Το δέρμα αυτό έχει φυσική όψη και η νάππα πλευρά του δεν έχει βαφεί ούτε έχει επικαλυφθεί με προστατευτικό στρώμα. Την ωραιότερη εμφάνιση έχει το δέρμα ανιλλίν όταν παρουσιάζει ελαφρά πατίνα και για αυτό το λόγο δεν πρέπει να καθαρίζεται πολύ συχνά. 
Οι γρατσουνιές φεύγουν εάν τριφτούν με το χέρι. Λεκέδες λίπους εξαφανίζονται με τον καιρό από μόνες τους. Στην επιφάνεια των δερμάτων που δεν έχουν λεία επιφάνεια εμφανίζεται αρχικά σκόνη του ιδίου του δέρματος η οποία μπορεί να είναι ενοχλητική. Η σκόνη αυτή αφαιρείται με αυτοκόλλητο ρολό ή με υγρό δερμάτινο πανί που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό παραθύρων, είτε να απορροφηθεί με ηλεκτρική σκούπα.
Λεκέδες που προκαλούνται από σωματικό λίπος, σημεία που κολλάνε ή που λερώθηκαν απ΄ αυτό π.χ. τσέπες και γιακάδες, εξαφανίζονται όταν τριφτούν με ειδική λαστιχένια βούρτσα ή με ειδική γομολάστιχα για δέρματα. Μεγάλοι λεκέδες λίπους μπορούν να καθαριστούν με καθαριστικό βελούρ. 
Όταν πρόκειται για λεκέδες από λάδι ή λίπος ενδείκνυται ο καθαρισμός τους με σπρέϊ καθαρισμού δερμάτων ή με σπρέι αφαίρεσης λεκέδων. Τα σπρέι αυτά πρέπει, πριν χρησιμοποιηθούν , να δοκιμάζονται σε μη εμφανές σημείο του δερμάτινου ενδύματος που είναι κρυμμένο, ώστε να διαπιστωθεί αν προκαλούν αλλοίωση στο χρώμα. Ψεκάζετε λοιπόν με το σπρέϊ και τρίβετε το σημείο με βαμβακερό πανί. Για βαθύτερους λεκέδες χρησιμοποιείστε αντί για το βαμβακερό πανί, ειδική λαστιχένια βούρτσα ή ειδική πέτρα καθαρισμού δέρματος βελούρ. Μολυβιές από στυλό εξαλείφονται εάν κολλήσετε επί αυτών σελοτέϊπ και αφού τρίψετε το σελοτέϊπ με το νύχι σας στη συνέχεια το αποκολλήσετε και σβήσετε με γομολάστιχα τα υπολείμματα των μολυβιών από στυλό. 
ΔΕΡΜΑ ΒΕΛΟΥΡ ΑΠΟ ΚΑΤΣΙΚΙ
Ένα από τα πιο πολυτελή και ντελικάτα δέρματα. Είναι εξαιρετικά λεπτό και απαλό, ξεχωρίζει για την βελουδένια επιφάνειά του και την πυκνή του υφή. Σύγχρονοι μέθοδοι βαφής δίνουν στο δέρμα αυτό ομοιόμορφη και πολύτιμη όψη.
ΔΕΡΜΑ ΝΑΠΠΑ 
Το αναγνωρίζουμε από την λεία, απαλή επιφάνειά του η οποία συχνά παρουσιάζει ελαφρά στίγματα. Αυτή η λεπτή δομή της επιφάνειας προέρχεται από το πετσί του ζώου και είναι χαρακτηριστική για τη γνησιότητα και φυσική εμφάνιση του δέρματος. Για το λόγο αυτό κάθε κομμάτι από δέρμα νάππα χαρακτηρίζεται από μοναδικότητα.
Λεκέδες στο δέρμα τις περισσότερες φορές εξαφανίζονται εάν τριφτούν προσεχτικά με τον αφρό ειδικού για τα δέρματα σαμπουάν. Το δέρμα κατά την παραπάνω διαδικασία δεν κάνει να βραχεί. Μολυβιές από στυλό μπορούν να σβηστούν με κρέμα για δέρματα νάππα ή με ειδικό υγρό καθαρισμού. 
ΔΕΡΜΑ ΝΟΥΜΠΟΥΚ
Χαρακτηριστικό του δέρματος αυτού είναι η βελούδινη επιφάνειά του, η οποία δημιουργείται από προσεχτικό γδάρσιμο της πλευράς του δέρματος που έχει τα στίγματα. Η επιφάνεια του δέρματος αποκτά έτσι την λεπτή, βελούδινη υφή του. 
Το δέρμα νούμπουκ χρησιμοποιείται πρωτίστως για πολυτελή ενδύματα, για παπούτσια και γάντια. 
ΔΕΡΜΑ CHEVREAUX (ΣΕΒΡΩ)
To δέρμα Chevreaux παράγεται από επεξεργασμένο με χρώμιο δέρμα κατσικιού με λεπτά στίγματα. Λόγω της ιδιαίτερα απαλής και ευχάριστης υφής του ανήκει στα πολυτελέστερα είδη δέρματος. Το δέρμα Chevreaux χρησιμοποιείται ιδίως για την κατασκευή πολυτελών γυναικείων και ανδρικών ενδυμάτων. 
ΕΛΑΣΤΙΝΗ (ELASTHAN)
Συνθετικές ελαστικές ίνες οι οποίες πρωτίστως χρησιμοποιούνται για την βελτίωση της εφαρμογής και της άνεσης στο φόρεμα. Είναι εξαιρετικά ελαστικές, εύκολες στην περιποίηση και διατηρούν το σχήμα τους. Το συνηθισμένο ποσοστό ελαστίνης στα παντελόνια και στις φούστες είναι 3-7%. Για ενδύματα που είναι εφαρμοστά στο σώμα, ιδίως για υψηλής ποιότητας μαγιό και εσώρουχα το ποσοστό της ελαστίνης φτάνει έως και 30%. Ισχύει ο κανόνας ότι όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό της ελαστίνης τόσο καλύτερη είναι και η εφαρμογή του ενδύματος στο σώμα.
ΖΑΚΑΡ
Γενικός όρος για όλους τους ιστούς που έχουν πλεχτεί /υφανθεί με έναν συγκεκριμένο και περίπλοκο τρόπο σύμπλεξης των κλωστών, συνεπεία του οποίου δημιουργούνται σχήματα /σχέδια στον ιστό. Η ιδιαίτερη αυτή μέθοδος δημιουργίας σχημάτων /σχεδίων πήρε το όνομα της από τον κατασκευαστή της πρώτης ειδικής πλεκτομηχανής, J.M. Jaquard, το έτος 1805, και είχε ως συνέπεια τη σημαντική αύξηση στην παραγωγή. 
ΖΕΡΣΕΫ
Λεπτό ελαστικό ύφασμα με πλοκή γραμμική. Λόγω της μεγάλης του ελαστικότητας έχει τέλεια εφαρμογή και είναι πολύ ευχάριστο στο φόρεμα. 
Χρησιμοποιείτε  γενικώς σε όλα τα ενδύματα και είδη προικός. Το ζέρσεϋ χρησιμοποιείται κατά προτίμηση στη γυναικεία μόδα γιατί προσδίδει στο ένδυμα ιδιαίτερη θηλυκότητα.
Ζέρσεϋ τύπου single (Single - Jersey)
Από τότε που εφευρέθηκαν οι μακό μπλούζες T-Shirt, η ποιότητα του ζέρσεϋ τύπου single έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής. Λόγω της λεπτής του πλέξης, ανταποκρίνεται σε κάθε κίνηση, είναι ιδιαίτερα απαλό και επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει. Όλες αυτές οι θετικές ιδιότητες το κάνουν ιδανικό για μακό μπλουζάκια, για νυχτικά, για αθλητικά και για παιδικά ρούχα.
ΖΟΡΖΕΤΑ (GEORGETTE)
Ονομάζεται και κρεπ ζορζέτα (crepe georgette). Πρόκειται για ύφασμα σχεδόν διάφανο, το οποίο "χύνεται" απαλά . Έχει επιφάνεια κρεπ με μικρούς κόκκους και κατασκευάζεται συνήθως από λεπτό μετάξι, βισκόζη ή λεπτό πολυεστέρα. Η ζορζέτα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για κομψά βραδινά γυναικεία ενδύματα και για πολυτελή νυχτικά. 
ΚΑΣΜΙΡΙ
Μαλλί αρίστης ποιότητας. Προέρχεται από τις λεπτότερες τρίχες της κατσίκας κασμίρ, οι οποίες αφαιρούνται με χτένα και γνέθονται σε κλωστή με μεταξένια και απαλή υφή, η οποία είναι ελαφριά και συγχρόνως ζεστή. Το κασμίρι αναμιγνύεται και με άλλες ποιότητες μαλλιού για την κατασκευή πολυτελών πουλόβερ, παλτών, ταγέρ και κουστουμιών.
 
ΚΛΑΪΜΑΛΑΪΤ (CLIMALITE) 
Ύφασμα που διαπερνάται από ιδρώτα και επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει. Στεγνώνει πολύ γρήγορα.
Ο ιδρώτας αποβάλλεται πολύ εύκολα. Το αποτέλεσμα: Μόνιμα στεγνό δέρμα και άνεση όταν φοριέται.
ΚΡΕΠ (CREPE) 
Τα υφάσματα που έχουν ελαφρά πτυχωμένη ή ανάγλυφη - σαν με μικρούς κόκκους- επιφάνεια. Αποκτούν τη μορφή τους αυτή λόγω της εναλλασσόμενης συστροφής του νήματος. Το κρεπ χρησιμοποιείται ιδίως για ταγιέρ, σακάκια, πουκαμίσες και σακάκια. 
ΚΡΙΝΚΛ  (CRINKLE) 
Υφάσματα με τσαλακωμένη όψη, από καθαρό βαμβάκι ή βαμβάκι με προσθήκη άλλων υλικών, από μετάξι ή από συνθετικά υλικά. Το τσαλακωμένο ύφος επιτυγχάνεται με ειδική θερμαντική επεξεργασία του υφάσματος. Μεγάλο προτέρημα των υφασμάτων αυτών είναι ότι απαλλάσσουν από το σιδέρωμα.
ΚΟΤΛΕ
Ύφασμα ανάγλυφο στου οποίου το πέλος εναλλάσσονται βελούδινες και απλές λείες ρίγες. Τα κοτλέ υφάσματα ξεχωρίζουν για την ανθεκτικότητα και τη μεγάλη διάρκεια ζωής τους. Χρησιμοποιούνται ιδίως για παντελόνια, γιλέκα και σακάκια στο στυλ του τζιν.
ΛΙΝΑΡΙ
Φυτό που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και για το λόγο αυτό κατά την καλλιέργεια του δεν είναι απαραίτητη η χρήση εντομοκτόνων, επιβαρυντικών για το περιβάλλον. Από τις κιτρινωπές ίνες του φυτού αυτού κατασκευάζεται η συνώνυμη κλωστή, η οποία είναι ανθεκτική με υπέροχη γυαλάδα. Στο χώρο της μόδας - ιδίως για το φυσικό στυλ - χρησιμοποιείται το λινό σήμερα ιδίως για πουκάμισα, πουκαμίσες, φορέματα και κουστούμια. 
ΛΙΝΟ
Κλωστή που προέρχεται από τις ίνες του ποώδους φυτού λινάρι. Το λινό χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ανθεκτικότητα. Η δροσερή του υφή, η λεία επιφάνεια, η ελαφρά γυαλάδα του και το γεγονός ότι αποθηκεύει ελάχιστη θερμότητα, καθιστούν το λινό ως το ιδανικό υλικό για υψηλής ποιότητας καλοκαιρινά ενδύματα. Η πτυχές που δημιουργούνται με το φόρεμα τονίζουν τον πολύ κομψό αλλά ταυτόχρονα και κάζουαλ χαρακτήρα του λινού ενδύματος.
ΛΟΥΡΕΞ
Οι ίνες λούρεξ είναι γυαλιστερές με μεταλλική όψη. Χρησιμοποιούνται ιδίως για επίσημα βραδινά ενδύματα, για μοντέρνα γυναικεία σακάκια, για ταγιέρ και πουκαμίσες. Το λούρεξ πλένεται και μπορεί να δοθεί και για χημικό καθαρισμό στο καθαριστήριο.
ΛΥΚΡΑ (LYCRA) 
Lycra είναι η προστατευόμενη ονομασία προελεύσεως για υψηλής ποιότητας ελαστικές ίνες της Εταιρίας DuPont.
Προσδίδει στο ένδυμα μόνιμη ελαστικότητα και τέλεια εφαρμογή.
ΜΑΚΟ-ΣΑΤΕΝ (MAKO-SATIN)
Μόνιμα γυαλιστερό ύφασμα από λεπτές, γυαλισμένες και χτενισμένες βαμβακερές ίνες.
 
ΜΑΛΛΙ (ΑΓΝΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΜΑΛΛΙ)
Ο όρος «αγνό παρθένο μαλλί» χρησιμοποιείται αποκλειστικά για μαλλί το οποίο προέρχεται κατευθείαν από το κούρεμα του ζώου χωρίς προσμίξεις άλλων υλικών. Μόνο αυτή η ποιότητα λαμβάνει από τη διεθνή γραμματεία τη σφραγίδα μαλλί και τον χαρακτηρισμό «αγνό παρθένο μαλλί». 
Το αγνό παρθένο μαλλί διατίθεται σε διάφορες ποιότητες. Ανάλογα με το είδος του μαλλιού και την επεξεργασία του, οι ποιότητες ποικίλλουν από πολύ φίνες (π.χ. για πουλόβερ από λεπτό μαλλί Μερινός) έως ρουστίκ (π.χ. για χοντρά, χειροποίητα πουλόβερ, κλπ.). Το αγνό παρθένο μαλλί προσαρμόζεται στη θερμοκρασία, επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει, μπορεί με την ανάλογη επεξεργασία να είναι δροσερό το καλοκαίρι (ποιότητα COOL WOOL) και ζεστό το χειμώνα. 
ΜΑΛΛΙ ΜΕΡΙΝΟΣ (MERINOS WOOL)
Μερινός ονομάζεται το μαλλί που προέρχεται από το πρόβατο μερίνο.
Πρόκειται για ράτσα προβάτων με πολύ λεπτό μαλλί, τα οποία εκτρέφονται ειδικά για το μαλλί τους. Από το πυκνό τους τρίχωμα παράγεται μαλλί εξαιρετικά απαλό και ευχάριστο στο φόρεμα. Επιπλέον η υψηλή αυτή ποιότητα μαλλιού είναι ελαστική και πλένεται στο πλυντήριο στους 40 βαθμούς Κελσίου χωρίς να αγριέψει η τρίχα του και χωρίς να χάσει το σχήμα του το ένδυμα.Το μαλλί μερινός χρησιμοποιείται ιδίως για λεπτά πουλόβερ, για σακάκια, για ταγιέρ και για κάθε είδους πλεκτά πολυτελείας.
MELANGE (ΜΕΛΑΝΖ)
Ύφασμα αποτελούμενο από κλωστές διαφόρων χρωμάτων, οι οποίες βάφηκαν πριν υφανθούν. Χαρακτηριστική είναι η ξεβαμμένη όψη που αποκτούν τα υφάσματα σε διάφορες αποχρώσεις του ιδίου χρώματος. Πολύ συχνά χρησιμοποιείται η μελάνζ για αθλητικά ρούχα και για ρούχα κάζουαλ.
ΜΙΚΡΟΪΝΕΣ (MICROFASER)
Σύγχρονες ίνες υψηλής τεχνολογίας, κατεξοχήν κατασκευασμένες από πολυεστέρα. Εκατομμύρια απειροελάχιστα λεπτές ίνες σχηματίζουν έναν ιστό ο οποίος επιτρέπει στους υδρατμούς του σώματος να εξατμίζονται, ενώ δύσκολα διαπερνάται από νερό και αέρα. Ενδύματα από Microfaser είναι ανάλαφρα και απαλά ενώ διακρίνονται για την μεγάλη ανθεκτικότητά τους. Απωθούν το νερό και τον αέρα ενώ επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει.
ΜΕΤΑΞΙ
Η κλωστή του μεταξιού κατασκευάζεται από την ύλη που εκκρίνεται ως ίνα από το κουκούλι του μεταξοσκώληκα. Τα μεταξωτά υφάσματα ενθουσιάζουν με την υπέροχη λάμψη τους, τη λεπτή και δροσερή υφή τους. Πρέπει να πλένονται πολύ προσεκτικά, με νερό στη θερμοκρασία του δέρματος και με απορρυπαντικό για ευαίσθητα ρούχα, εκτός εάν στην ετικέτα του ρούχου αναγράφεται άλλος τρόπος περιποίησης. 
ΜΟΝΤΑΛ (MODAL) 
Χημικές ίνες με βάση το ξύλο οξιάς ή πεύκου. Από την περαιτέρω επεξεργασία τους προκύπτει ύφασμα βισκόζ, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως για τραπεζομάντιλα και σεντόνια, φορέματα, πουκάμισα ανδρικά και γυναικείες πουκαμίσες, καθώς επίσης και για νυχτικά και πλεκτά. Δεν τσαλακώνει εύκολα, διατηρεί το σχήμα του και στεγνώνει γρήγορα. 
 
ΜΠΑΤΙΣΤ (BATISΤ) 
Ύφασμα διάφανο, ντελικάτο και λεπτό, συνήθως βαμβακερό ή από συνδυασμένες ποιότητες. Λόγω της λεπτής του υφής χρησιμοποιείται ιδίως για ντελικάτα εσώρουχα, πουκαμίσες και πουκάμισα.
ΜΠΟΥΚΛΕ
Αποτελείται από πολύ απαλές, στριφτές, ακανόνιστες ίνες που θυμίζουν μπούκλες. Οι ίνες αυτές επεξεργάζονται συνήθως σε εντυπωσιακά υφάσματα. Στη μόδα το μπουκλέ είναι μία από τις πιο περιζήτητες ποιότητες.
ΝΑΪΛΟΝ (NYLON) 
Πολύ λεπτές, χημικές ίνες οι οποίες παρασκευάζονται από πολυαμίδη (Polyamid). Από τη δεκαετία του πενήντα και μετά αποτελεί απαραίτητο υλικό στο χώρο της μόδας γεγονός καθόλου περίεργο, εάν κανείς αναλογισθεί τη μεγάλη του ανθεκτικότητα, την ευκολία του στην περιποίηση καθώς και το ότι δεν τσαλακώνει ενώ στεγνώνει ταχύτατα. Για όλους αυτούς τους λόγους το νάίλον είναι το ιδανικό υλικό για αθλητικά αλλά και για κομψά ενδύματα.
 
ΝΤΕΝΙΜ  (ΤΖΙΝ ) (DENIM)
Ανθεκτικό βαμβακερό υλικό το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για τα ρούχα τζιν. Τα έτοιμα ραμμένα ενδύματα αποκτούν μέσω διαφόρων διαδικασιών ξεπλύματος (π.χ. πετροβολισμός) την μοντέρνα τους όψη.
ΠΕΤΣΕΤΕ (FROTTEE)
Ύφασμα με μικρές θηλιές στην επιφάνεια που προεξέχουν και δημιουργούν στο δέρμα μία ευχάριστη αίσθηση. Είναι πολύ απαλό. Λόγω της απορροφητικότητάς του χρησιμοποιείται κυρίως για πετσέτες μπάνιου και χεριών, για μπουρνούζια και σεντόνια. 
ΠΟΛΥΑΚΡΥΛΙΚΟ
Οι πολυακρυλικές ίνες ανήκουν στην ομάδα των χημικών ινών. Έχουν υφή όμοια με αυτή του μαλλιού και είναι εύκολες στην περιποίηση. Οι πολυακρυλικές ίνες επεξεργάζονται είτε μόνες τους είτε σε συνδυασμό με άλλα υλικά, όπως για παράδειγμα με μαλλί. Χρησιμοποιούνται ιδίως σε υφάσματα για φορέματα, για πλεκτά, για απομιμήσεις γούνας, για υφάσματα επίπλων και κουρτίνες.
ΠΟΛΥΑΜΙΔΗ (POLYAMIDE)
Οι ίνες της πολυαμίδης ανήκουν στις συνθετικές ίνες.
Πρόκειται για ίνες ανάλαφρες, ιδιαίτερα ανθεκτικές στο σχίσιμο και στην τριβή. Λόγω του ότι δεν τσαλακώνουν εύκολα είναι ιδιαίτερα εύκολες στη φροντίδα. Είναι σχεδόν αδιάβροχες. Χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων για αθλητικά ενδύματα και για ενδύματα ειδικά για βροχερό καιρό, για γυναικεία καλσόν, μαγιό (μαζί με ελαστάν), για μοκέτες, για υφάσματα ομπρέλας και για κουρτίνες μπάνιου.
 
 
ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΑΣ (POLYESTER)
Οι ίνες του πολυεστέρα ανήκουν στις συνθετικές ίνες.
Οι κλωστές από ίνες πολυεστέρα είναι πολύ πιο ομοιόμορφες από τις κλωστές από φυσικές ίνες. Ο πολυεστέρας, όταν επεξεργαστεί κατάλληλα, συγκρατεί τη ζέστη. Όταν οι ίνες λειανθούν, δίνουν αίσθηση δροσιάς. Συνεπώς από ίνες πολυεστέρα μπορεί να κατασκευασθεί ένα ζεστό πουλόβερ όπως και ένα δροσερό καλοκαιρινό φόρεμα. Λόγω της μεγάλης ελαστικότητας και την ελάχιστη τάση προς τσαλάκωμα οι ίνες πολυεστέρα είναι πολύ εύκολες στην περιποίηση.
Με λίγα λόγια πρόκειται για ένα πολύ πρακτικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως και να σας δώσει ευχαρίστηση.
ΠΟΥΠΟΥΛΟ
Το μαλακότερο χνουδωτό φτέρωμα με σκληρό μίσχο στο κέντρο. Ήδη πολύ μικρές ποσότητες αρκούν για την παραγωγή θερμότητας στο σώμα. Ιδανικό για γέμιση παπλωμάτων και για μπουφάν ειδικά για ψυχρές θερμοκρασίες. Για την κατασκευή μοντέρνων καπιτονέ μπουφάν χρησιμοποιείται συνδυασμός πούπουλων και φτερών προκειμένου να δοθεί στο ρούχο περισσότερος όγκος.
ΠΕΤΡΟΠΛΗΜΕΝΟ ΥΦΑΣΜΑ (STONE-WASHED) 
Τρόπος επεξεργασίας ιδίως για τα ενδύματα τζιν. Τα ενδύματα πλένονται μαζί με πέτρες από λάβα σε μεγάλα πλυντήρια. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο προκύπτει το στυλ του "ήδη φορεμένου, μεταχειρισμένου".
ΣΑΤΕΝ
Με έξυπνο τρόπο ύφανσης δίδονται στο ύφασμα αυτό δύο διαφορετικές όψεις: η μία λεία και γυαλιστερή - η οποία συνήθως χρησιμοποιείται για την εξωτερική πλευρά του ενδύματος- και η άλλη πιο ματ με όχι και τόσο λεία επιφάνεια
ΣΕΝΙΛ (CHENILLE) 
Λεπτός και απαλός ιστός με χνούδι που προεξέχει. Λόγω της βελούδινης υφής του χρησιμοποιείται ιδίως για πολύ μοντέρνα νεανικά πλεκτά.
ΣΙΦΟΝ (CHIFFON)
Πάρα πολύ λεπτό, διάφανο και στιλπνό ύφασμα με ντελικάτη και ακανόνιστη επιφάνεια. Χρησιμοποιείται ιδίως για μαντήλια, σάλια, πουκαμίσες για πολύ λεπτά νυχτικά. Προκειμένου να φορεθεί χωρίς να στραπατσαριστεί λόγω της άκρως λεπτής υφής του, παρασκευάζεται συνήθως από χημικές ίνες.
ΣΤΡΕΤΣ (STRETCH)
Ποιότητες ιδανικές για στενά, εφαρμοστά ρούχα, λόγω της χρήσης στην ύφανση ελαστικών ινών - με γνωστότερο το Elasthan.
Τα υψηλής ποιότητας ελαστικά υφάσματα συνδυάζουν έτσι την εξαιρετική άνεση στο φόρεμα με τη μόνιμα καλή εφαρμογή. Επειδή τσαλακώνουν μόνον ελάχιστα, δεν απαιτείται σιδέρωμα μετά το πλύσιμο. 
 
ΤΟΥΪΝΤ (TWEED)
Χοντρό μάλλινο ύφασμα με χαρακτήρα ρουστίκ με σβώλους στην επιφάνεια του. Αρχικά παραγόταν αποκλειστικά στην Αγγλία και την Ιρλανδία. Το τουϊντ ακόμη και σήμερα χαρακτηρίζει το "στυλ εξοχής". Χρησιμοποιείται ιδίως για σακάκια και ταγιέρ με κάζουαλ ύφος (ενδύματα περιπάτου) καθώς και για παλτά. 
ΤΟΥΙΛΛ (TWILL)
Πυκνό ύφασμα από δύο κλωστές οι οποίες υφάνθηκαν μεταξύ τους με ειδική μέθοδο. Συνήθως το Τwill κατασκευάζεται από βαμβάκι. Λόγω της πυκνής αλλά παρά ταύτα λεπτής ύφανσής του, χρησιμοποιείται κατά προτίμηση για ανθεκτικά και ελαφρά καλοκαιρινά ενδύματα στο στυλ του τζιν.
ΦΑΝΕΛΑ (FLANELL)
Κλασικό ύφασμα από βαμβάκι, μαλλί ή βισκόζη. Κατόπιν ειδικής επεξεργασίας αποκτούν και οι δύο πλευρές του χνουδωτή όψη με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα μαλακό, ζεστό και απαλό. Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η φανέλα για αθλητικά ρούχα, για νυχτικά και σεντόνια. 
 
ΦΛΙΣ (FLEECE)
Ιδιαίτερα πρακτικό για αθλητικά ρούχα και ρούχα κάζουαλ. Για ρούχα χειμωνιάτικα κατασκευάζεται σε πυκνή, χνουδωτή και ζεστή ποιότητα ενώ για ρούχα καλοκαιρινά σε ποιότητα πιο ανάλαφρη. Πάντοτε όμως χαρακτηρίζεται για τη μεγάλη του ανθεκτικότητα και ευκολία στην περιποίηση γιατί οι ίνες πολυεστέρα - σε αντίθεση με τις φυσικές ίνες - απορροφούν μόνο ελάχιστα την υγρασία.
Χαρακτηρισμός υλικού ως "συμπαθητικό στο δέρμα"
Ένα υλικό χαρακτηρίζεται επίσημα ως "συμπαθητικό στο δέρμα" όταν έχουν προηγηθεί εργαστηριακοί έλεγχοι από ανεξάρτητα εργαστήρια ή επιστημονικά ινστιτούτα, σχετικά με το αν είναι σύμφωνο προς την υπ΄ αριθμού 100 οικολογική προδιαγραφή για υφάσματα / πλεκτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ